top of page

Maker of a Dutch podcast that tells different stories about censorship of journalists, academics and artists in European countries | VPRO Radio Doc and OVT

Bij het woord ‘censuur’ denken we al gauw aan autocratische landen als Rusland, China, Iran, en Turkije. Maar hoe staat het eigenlijk in Europa? In de vierdelige Podcast 'Zwijg' gaan Adinda Akkermans en ik langs bij Europese artiesten, journalisten en wetenschappers.


1.'Fuck de Koning'

De Spaanse rapper Josep Arenas Beltrán leeft als banneling in Brussel nadat Spanje hem berechtte voor belediging van het koningshuis en verheerlijking van terrorisme.


2. Tegen beter leven in

De kroatische theatermaker Oliver Frjlic brengt zichzelf en zijn gezin in gevaar om kerk en staat te bekritiseren. Omdat hij niet anders kan.


3. Finse Trollen

Nadat zij een extreemrechtse politicus - wiens volgelingen haar online bedreigen - in een besloten facebookpost een naziclown noemde, werd de Finse onderzoeksjournalist Johanna Vehkoo veroordeeld voor smaad. 


Deze drie zijn terug te luisteren bij Radio Doc


4. James Bond is niet sexy

Wetenschapper Jordi Cornella ontdekte tot zijn schrik dat veel boekvertalingen van grote schrijvers als Hemingway, Baldwin en Fleming in Spanje nog steeds in hun gecensureerde versies worden herdrukt.

Bij OVT terug te luisteren (inclusief kort interview met Pamela)


*Zie ook kort artikel Franco's censuur leeft voort in De Groene Amsterdammer.bottom of page